AGL` ## Ali Güral CS Server Pro-Fun 212.175.122.59
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

World Of Warcarft(WoW) Nedir ?

2 posters

Aşağa gitmek

World Of Warcarft(WoW) Nedir ? Empty World Of Warcarft(WoW) Nedir ?

Mesaj tarafından cRos_677 C.tesi Nis. 18, 2009 6:13 am

4 CD’den oluşan oyunumuzun kurulumundan hemen sonra hesap yaratmamız gerekiyor. Otomatik olarak Internet üzerinden bağlanacağımız Blizzard Avrupa sitesinde gerekli bilgileri doldurup, Kredi Kartı bilgilerimizi girdikten sonra hesabımızı aktive ediyoruz. Sıra oyunumuza girmeye geliyor. WoW simgesine çift tıkladıktan sonra Blizzard’ın o meşhur intro’larından birini daha izliyoruz. Yine oyun videoları konusunda ders verilecek nitelikteki intro’nun yaşattığı hırsla hemen oyuna girmek istiyoruz, ama önümüzde verilmesi gereken önemli kararlar var. Oyunumuzun ana menüsü inanılmaz derecede sade. Karşımızda sadece login ekranı duruyor. Hesap bilgilerimizi girdikten sonra katılmak istediğimiz realm’ı seçiyoruz. Her realm üzerindeki oyuncular farklı. Bu yüzden eğer belli bir arkadaş grubunuzla oyunu oynamak istiyorsanız birbirinizi bulabilmeniz için aynı realm’da olmanız gerek.
Realm seçimizi yaptıktan sonra oyunun en önemli kararını veriyoruz; karakterimiz. Oyundaki karakterimizi yaratırken ilk olarak taraf seçmemiz gerekli. Alliance ve Horde isimleri ile ayrılan bu iki tarafın da kendi içinde sahip olduğu ırklar var. Yine her bir ırk kendine has sınıflara sahip. Her ırkın detaylı açıklamasını formumuzda bulabilirsiniz.

Savaşçılık yolunda ilerlemek

Karakterimizi yarattıktan sonra sonu olmayan bir maceraya ilk adımımızı atmış oluyoruz. Yarattığımız karakterin ırkına bağlı olarak başlama noktamız değişiyor. Sözgelimi cüceler Dwarf Ironforce’da oyuna başlarken, Orclar Orgrimmar’da oyuna başlıyorlar. Eğer daha evvel MMORPG deneyiminiz olduysa çevreye ve ilk görevlere kolayca alışacak 3. boyutun verdiği özgürlüğü en başta yadırgarken daha sonra kolaylığını keşfedeceksiniz. Arabirimi biraz incelersek; alt bölümde 10 adet slot görüyoruz. Bunları kısa yol tuşları olarak düşünebiliriz. Bu slotlar sayesinde bir diğer silahımıza tek tuşla geçebilir, birkaç büyüyü arka arkaya seri bir biçimde yapabiliriz. Hemen slotların yanındaki ok tuşları ile de bir diğer slot kombinasyonuna geçebiliyoruz. Bunun avantajını kısaca anlatayım. Diyelim ki savaşçı bir karakteriniz var. Ana slot grubunuzda defansif ve hücum büyülerini diziyorsunuz. Savaş sırasında hem dövüşüyor hem de bu kısa yol tuşları ile büyü yapıyorsunuz. Sıra köye dönüp mesleki işlerimizi yapmaya gelince, diğer slot grubuna geçip, hiç vakit kaybetmeden işlerinizi görebiliyorsunuz.

Arabirimde bulunan diğer diğer bölümler ile chat ekranını takip edebiliyor, diğer oyuncularla The Sims oyunlarında olduğu gibi çeşitli etkileşimlere girebiliyoruz. (Öpücük yollamak, dans etmek ya da el hareketi yapmak gibi). Karakterimize ait olan arabirim seçenekleri ile tüm kabiliyet dağılımlarını, mesleki becerilerimizi kolayca takip ediyoruz. Ayrıca sağ alt köşedeki slotlar sayesinde, sırt çantamızın haricinde parayla satın alacağımız ya da yolda bulacağımız ekstra sırt çantalarından 4 adet koyabiliyoruz.

Savaş sistemine geçilince ise oldukça basit oluşu hemen göze çarpıyor. Savaş sistemini bildiğimiz MMORPG oyunları ile 3. kişi görünüşlü aksiyon oyunlarının başarılı bir karışımı olarak değerlendirebiliriz. Eğer karakterimiz yakın dövüş savaşçısı ise; yolda gördüğümüz düşmana sağ klikleyip savaş konumuna geçiyoruz. Ardından ya düşmanın gelmesini bekliyoruz ya da biz yanına gidip dövüşmeye başlıyoruz. Yakın dövüşte bilmemiz gereken en önemli unsur yüzümüzün sürekli düşmana dönük olması. Aksi halde vuruşlarımız boşa gidiyor. Uzak mesafede ise böyle bir durum söz konusu değil. Nişan alıp ateş etmek yeterli. Sonuç olarak WoW’un savaş sistemi oldukça başarılı ve kullanımı son derece kolay.

Ben var level atlamak istemek

MMORPG’ye ilk başlayanlar için ise genel bir tutorial modu mevcut. Arabirimdeki tuşların nasıl kullanılacağını ve insanlarla nasıl dialoğa girileceğini gösteren bu minik ipuçları ile hemen çevredeki NPC’leri (Bilgisayar tarafından kontrol edilen, görev veya alışveriş için konuşmanız gereken karakterler) inceliyoruz. Henüz çok çömez bir savaşçı olduğumuzdan karşılaşacağımız ilk yaratıklar dahi bizi sarsabiliyor. Hatta birden fazla yaratık tarafından sarılmamız halinde hemen ölebiliriz. Bu yüzden ilk yapmamız gereken NPC’lerin bize vereceği basit görevleri yerine getirmek ve bir an evvel üst level’lara tırmanmaya çalışmak.

Oynadıkça sizinde fark edeceğiniz gibi karşınıza çıkan yaratıkları öldürmekten değil de NPC’ler arası yapılan görevlerde daha fazla deneyim puanı (experience) kazanıyoruz. Mesela oyunun başında 20 ila 30 arası experience veren yaratıklar arasında dolaşırken yapacağımız basit bir görev ile 750 experience puanı birden alabiliyoruz. Öyle ki bir iki görev ile hemen 2 level birden atladığımız oluyor. Tabii ki bu söylediklerim oyunun en başı için geçerli. 10. level ve üstü olduğumuz zaman, level atlamak bir iki görev yerine getirmekle olmuyor. En az 5-6 görev yerine getirmeli (bir görevin süresi 15 dakika sürerken, başka bir görevin süresi saatleri bulabiliyor) ayrıca yolunuza çıkan yaratıkları da kesmelisiniz. Kısacası genel olarak oyunun gidişatı daha çok görevleri yerine getirmek üzerine kurulu. Karşınıza çıkan düşmanları öldürürken kazandığınız experience’lar da çerez niyetine oluyor.

Görev sisteminin işleyişi ise gayet basit. Yeni bir mekana geldiğinizde ya da oyuna yeni başladığınızda kafalarında sarı ünlem işareti olan karakterler göreceksiniz. Bu karakterler bize görev vermek için bekliyorlar. Yanlarına gidip konuşarak görevi alıyoruz ve günlüğümüze yapacaklarımız yazılıyor. Yazının içinde ayrıca gitmemiz gereken yeri ve bulmamız gereken insanı öğreniyoruz. Örneğin yapmamız gereken görev belli bir yaratıktan 10 tane öldürmek ise; her öldürüşümüzde ekranda sayı belirtiliyor ve tamamlandığında görevi aldığımız kişiye geri gitmemiz gerekiyor. NPC’ye vardığımızda kafasında soru işareti bulunuyor. Bunun anlamı görevi tamamlamak için bir kez konuşmamız gerektiği. Konuşunca görev tamamlanıyor ve experience alıyoruz. Bazen birbiri ile kombine işleyen görevler zincirleri yakalayabiliyoruz ve aynı kişiler arasında mekik dokuyoruz. Sıkıcı gibi gözükse de aynı anda pek çok görev alan insanlar için kafalarında tasarlayacakları minik bir iş haritası ile hiç düşmanlarla uğraşmadan kolayca level atlamak için ideal görevler oluyor bunlar.


Level atladım da ne oldu

Her RPG oyununda oladuğu gibi WoW’da da level atladıkça, kabiliyet puanlarının dağılımı ve karakterin güçlenmesi söz konusu. Karakterimiz level atladığında Attributes öğelerine (Savaşçının doğal güçlerine) otomatik olarak dağıtım yapılıyor. Yani Strength (Fiziksel güç), Agility (Zırh reytingi), Stamina (Vuruş hızınız), Intellect (mananızın kapasitesi) ve Spirit (mana ve sağlığın yeniden dolma oranı) öğelerine otomatik olarak artı puan kazanıyoruz. Bu öğelere bizzat müdahale edemememiz bizi biraz kısıtlanmış hale sokuyor, ama fazla detaya inilmemesi açısından iyi denilebilir.

Karakterimize bizzat müdahale ettiğimiz nokta ise 10. level’dan itibaren aktif olan Talent (kabiliyet) seçeneği. Bu seçenek sayesinde karakterinizin ırkına ve sınıfına bağlı olarak belirli seçenek ağacı sunuluyor. Her level atlayışınızda bu ağaç üzerinden belirli kabiliyetleri büyüleri seçiyor ve karakterinizin yapısını belirliyorsunuz. Kabiliyet listesinin ağaç şeklinde oluşunun bir mantığı ise aşağıdaki yeteği açabilmek için daha evvelden bir üstteki yeteneğin aktif olması gerekliliği. Böylece iyi düşünüp, puanlama dağıtımı yaparken bir sonraki adımı planlamak gerekiyor.


Ekmeğini taştan çıkarmak

Tüm MMORPG oyunlarında olduğu gibi WoW’da da para kazanmanın ve dolayısıyla mesleklerin yeri büyük. WoW Dünyasında copper, silver ve gold (bakır, gümüş ve altın) madeni paralarını kullanıyor. En çok karşılaştığımız bakır para’nın 100 tanesi bir gümüş, 100 gümüş ise 1 altın ediyor. Para kazanma işini sadece yaratıklardan çıkanlarla toplamaya çalışırsak oldukça iyimser düşünmüş oluruz. Para kazanmanın en iyi yolu mesleklerden geçiyor. Meslekler ise birincil ve ikincil olarak iki bölüme ayrılmış durumda. Yazının ilerleyen kısımlarında mesleklere daha detaylı değineceğiz, ama kısaca üstünden geçelim:


Toplama:
Mining (Madencilik)
Skinning (Dericilik)
Herbalism (Otacılık)
Fishing (Balık tutma)

İşleme:
Alchemy (Simyacılık)
Blacksmithing (Demircilik)
Engineering (Mühendislik)
Leatherworking (Deri işleme)
Tailoring (Terzilik)
Cooking (Yemek yapma)

Sunma:
Enchanting (Büyücülük)
First Aid (İlk yardım)


Mesleki seçimde dikkat edilmesi gereken nokta hiç şüphe yok ki karakterinize en uygun olanını belirlemek. Sözgelimi bir paladin yönetiyorsanız; mining ile maden toplayıp blacksmith ile bunları işlerseniz ve bu meslekte kendinizi iyice geliştirirseniz; sonunda oldukça değerli zırhlar, silahlar üretebilirsiniz. Bunları kendiniz kullanabileceğiniz gibi iyi fiyatlara satabilirsiniz de. Aynı durum diğer meslekler için de geçerli. Zaten her meslekte önce toplanması gerekenler ve sonra da işlenmesi gerekenler belirleniyor. Sizde istediğiniz birini seçiyorsunuz.

Meslek alımının kuralı, her MMORPG oyununda olduğu gibi işin eli olan NPC’leri bulmaktan geçiyor. Öncelikle bu NPC ile konuşup mesleği icra etmeye başlıyoruz. En başta elimizde bir iki çeşit reçete oluyor ve bunları yaparak mesleki becerimizi arttırıyoruz. Belli bir seviyenin üzerine çıktığımız zaman ve gerekli olan level seviyesine de ulaştığımız zaman yine aynı eğitimciye gidip bir üst kademe eğitimi alıyoruz. Böylece daha iyi reçeteler alabiliyor ve daha iyi ürünler elde edebiliyoruz. Biz daha iyi ürünler yarattıkça karşılığında alacağımız para da artıyor. NOT= ALINTIDIR ...
cRos_677
cRos_677
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 140
Rep Gücü : 772
Rep Puanı : 5
Kayıt tarihi : 09/04/09
Yaş : 30
Nerden : Kütahya

http://www.forumracon.net.tc/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

World Of Warcarft(WoW) Nedir ? Empty geri

Mesaj tarafından gfb_xgeb_49 Cuma Nis. 24, 2009 11:09 am

GÜZEL PAYLAŞIM KLAVYENE ŞAĞLIK.......  
gfb_xgeb_49
gfb_xgeb_49
Üye
Üye

Mesaj Sayısı : 79
Rep Gücü : 93
Rep Puanı : -1
Kayıt tarihi : 18/04/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz